Návštěvou safari se uzavřel aklimatizační týden a nastává čas náročnějších tréninků v ideálních klimatických podmínkách. Ostatně kvůli tomu jsme tady.... Dnes si ale počasí s námi trochu zahrává. Zatímco v loňském roce teploty v Potchefstroomu, trhaly teplotní rekordy a den co den šplhaly k 35 C, letos je tomu jinak. Místní nám na počkání děkují, že jsme jim přivezli tolik potřebný déšt. V provincii Gauteng, kde se nacházíme, uvedlo dokonce TV zpravodajství, že prší nejvíce za posledních 100 let. Co dělá radost domácím, vyvolává už menší nadšení u nás a tak jsme poprvé museli improvizovat.Na dnes jsou nahlášeny dokonce trvalé deště po celý den a zatímco historický teplotní průměr činí 29 C, dnes ukazuje ručička teploměru k 18 C (!!) Udělali jsme tedy moc dobře, když jsme první rychlostní trénik, který byl naplánován až na dnes, prohodili s posilovnou.... Ostatně ten včerejší rychlostní trénink proběhl za ideálních podmínek a první běhání v tretrách se nám neskutečně vydařilo. Objemem jsme napoprvé ale šetřili. Po klasickém rozcvičení s běžeckou ABC a rovinkami, jsme absolovovali jen 10 nízkých startů z bloků do max. vzdálennosti 30 m a pak už jen 3 rychlostní úseky 40-50 a 60 metrů. Zdeněk si dokonce zkusil 2 starty se svěřencem trenéra Dalibory Kupky Pavlem Maslákem a můžu s klidem říci, že oběma borcům to vzhledem k časovému období, hezky odjíždělo...... Ostatní, tedy Honza a holky - Majka, Katka, Veronika a Štěpánka nezůstavali nijak pozadu a posledně jmenovaná dokoce běhala na 60 metrovém úseku časy až o 3 (!!) desetiny rychleji než v loňském roce ...
Odpoledne na nás čekaly trochu náročnější tempa (300-200-300-100), které jsme absolovovali vzhledem k nadmořské výšce jen ve 3 sériích, ale i tak nám dala pořádně zabrat. Ve středu pak čeká na všechny první trénink sprinterské vytrvalosti, který už skutečně otestuje, jak se nám dosavadní průběh přípravy v prvních 9 týdnech povedl.
Jinak si plnými doušky užíváme pohostinnosti této nádherné země, ke které já mám ještě vřelejší vztah než ostatní, neboť jak víte, na africké poměry v relativní blízkosti provincie Natal, žije zde již 4. generace mých příbuzných. My se snažíme podchytut z místní kultury co nejvíc a minimálně v oblasti gastronomie se chováme jako pravý Jihoafričané a obden grilujeme. Naplno se tak řídíme heslem "Kdo negriluje není Jihoafričan" !! Ti se pokládají za jak již víte z minulého článku za největší příznivce grilování na světě..
Nevyužít možnosti skvěle cenově výhodných steaků, je takřka hřích, svěřenci alespoň můžou zapomenout na suplementaci BCAA... A jak už taky víte v žádném případě nesmíte mluvit před Jihoafričanem o grill párty, to by jste se pěkně shodil. Ale výhradně o "BRAAI" . Slovo "braii" , sice znamená gril, ale je to spíše společenský zvyk, událost, něco jako u nás jít na pivo. Dočetl jsem se, že většina etnických skupin v JAR, ale i Botswaně, Namibii, Lesothu, Zambii a Zimbabwe přijala "braai" za své. Braai má své tradice a společenské normy.
Tak například ani černá ani bílá jihoafrická kultura nepřipouští, aby maso připravovaly ženy. Je to navývost mužská záležitost. Braai je venku na vzduchu, a kolem masa je při přípravě jen mužský prostor.Ženy jsou v kuchyni a připravují saláty a deserty.... Ty naše ženy alespoň ty saláty .... :D :D Muži musí probrat mezi sebou své záležitosti a ženy své... Braai vládne hostitel v našem případě se této funkce ujaj Mister cook Martin, ostatní muži plní úkoly jen když jsou vyzváni..... Jejich úkol je prostý - popíjet. Protože ani Zdeněk a Honza tuto roli plnit nemůžou, popíjet musím já. Pivní výběr je zde zde ohromný a tak six pack třetinkového amstelu, castlu, nebo oblíbeného cideru Savana, za večer padne ani nevíte jak.Stejně není problém skonzumovat na posezení 600 gramový steak, tak jako se nám povedlo včera...... Jen pro Vaši informaci 1,2 kilogramovy rumpsteak v kvalitě, kterou v Čechách a na Moravě jen těžko seženete nestojí více jak 120 randů, tedy méně jak 200 korun. Doma by jste za takový kousek zaplatili více jak dvojnásobek..
Tak to je pro dnešek z Jižní hemisféry všechno. Příště mimo tréninků, zase něco o místní fantastické floře a fauně, těžbe nerostného bohatství nebo historii, této okouzlující země, do které je se tak snadné zamilovat :)